به نام خدا

سلام!

در این پست میخوام نکات مهم و لازم روی برای خودم و شما قرار بدم!

این پست آپدیت میشه و میتونین سر بزنید و نکات جدید رو به نکات قبلی اضافه کنید....!

 

برای درک آسون خودم تصمیم گرفتم چون هیچی بلد نیستم نکته های مهم رو اینجا برا خودم بزارم شما لازم نیست بخونید!

اجزاء مدار الکتریکی می‌تواند به طرق مختلفی به هم متصل شوند. ساده ترین آنها اتصالات سری و موازی هستند.

در اتصال سری قطعات پشت سر هم در یک خطی قرار داده میشوند بگونه‌ای که جریان عبوری از همه اجزای سازنده یکسان خواهد بود.

در اتصال موازی ولتاژ اعمال شده به همه اجزای سازنده یکسان خواهد بود. مداری که همهٔ اجزای آن اتصال سری داشته باشند مدار سری و مداری که همهٔ اجزای آن با هم موازی باشند مدار موازی خوانده می‌شود.

در مدار سری جریان همهٔ اجزا یکسان است و مجموع ولتاژهای روی هر جزء با ولتاژ اعمال‌شده بر کل مدار برابر است. در مقابل در مدار موازی ولتاژ دو سر همهٔ اجزاء یکسان است و جریان کل مدار برابر مجموع جریان هر یک از اجزای مدار خواهد بود.

 

# کلمه flash در اول متغییر باعث ذخیره اطلاعات اولیه در ۀن حافظه میگردد!

به عنوان مثال: متغییری داریم که میخواهیم برای خاموش و روشن کردن پایه ها از آن استفاده کنیم آن را در حافظه فلش قرار میدهیم تا دسترسی سی پیو سریع تر بشه و فضای کمتر از sram اشغال بشه.!

 

# مقاومت پول آپ و پول دان خارجی و داخلی!

برای اینکه توی کار میکرو اختلالات بوجود نیاد ما باید یه مقاومت برای پایه ورودی قرار بدیم! مثلا کلید که به یه میکرو وصله و از اون طرف یه لامپ LED به عنوان خروجی هست!.... من خودم همین کار رو کردم بعدش دیدم وقتی یه بار کلید رو میزنم روشن میمونه و دیگه خاموش نمیشه.... بعد از تحقیق درباره اون فهمیدم نیاز به مقاومت پول آپ یا پول دان هست!... ما یه نوع دیگه پول آپ داریم که توی خود میکرو هست و با یه کد فعال میشه کدش هم همون پورت هست که هنگامی که DDR به صورت ورودی باشه پورت به معنای فعال و غیر فعال کردن مقاومت پول آپ داخلیه!

اطلاعات بیشتر رو توی مطلل درباره AVR قرار دادم میتونید اگه نفهمیدید برید اونجا بخونید!

 

یه عکس جالب و مفهومی هست که ضرر نداره ببینید خودم خوشم اومد واقعا کاربردیه بهتر از 10 خط توضیح هست!

سیکل

 

تعداد دفعاتی که کلاک پالس در مدت زمان ۱ ثانیه ( دقت کنید ) از یک نقطه شروع و به همون نقطه بر میگرده رو فرکانس میگن که با حرف F نشون میدن . به زبون ساده تعداد سیکل در یک ثانیه رو فرکانس میگن .

 

مهم! 

بازه زمانی که کلاک پالس از یک نقطه شروع میشه و دوباره به همون نقطه بر میگرده رو ” دوره تناوب ” یا ” پریود ” می گن که با T نشون میدن . به عبارت دیگه مدت زمانی که طول میکشه تا یک سیکل کامل بشه رو دوره تناوب میگن . این زمان هر چی کمتر باشه بهتره و میگن فرکانس سیگنال بیشتره ( سرعت بیشتره ) . فرکانس و دوره تناوب برعکس همدیگه هستن .

 

نکته مهم! به نظر من چون اطلاعات به صورت باینری ( صفر و یک) هستند اینکار انجام میشه! یعنی چی یعنی یبار 1 منطقی ( 5 ولت) میشه یه بار صفر منطقی ( 0ولت) میشه یعنی هی صفر و یک میشه و اطلاعات رو میفرسته و پردازش میکنه وقتی میگیم یک چیز مثلا دو هرتز هست یعنی اینکه اون دوبار 0 و یک میشه و در مجموع چهار بار میشه! مثلا کلاک پالس میاد میگه هروقت من 1 شدم اطلاعات بدید و هروقت صفر شدم و دوباره  شدم اطلاعات بدید اینجوری اگه در ثانیه دوبار این اتفاق بیفته تصور کنید گه چقدر سرعتش پایین میاد اما اگه بیاد بگه من در ثانیه مثلا میتونیم 1 ملیون بار سیکل داشته باشم و تکرار بشم ببینید چقدر سرعت بالا میاد در گوشی های جدید سرعت 1 الی 2 و حتی بیشتر هست یعنی 2 مگاهرتر که برابر هست با 2 ملیارد سیکل در ثانیه!

 


 

Flash :

 

 

پس از آنکه برنامه خود را نوشتیم و توسط کامپایلر مربوطه آن را کامپایل کرده و به زبان قابل فهم برای میکرو تبدیل کردیم،به فضایی نیاز داریم تا برنامه کامپایل شده را بر روی آن ذخیره نماییم.مکان مورد نظر در داخل میکروکنترلر،حافظه فلش است.

هر شماره از میکروکنترلرهای AVR دارای یک ظرفیت حافظه فلش مشخص است.

حداکثر ظرفیت حافظه Flash در خانواده AVR برابر با 256 کیلوبایت میباشد.

 

: EEPROM (Electrically Erasable and Programmable ROM)

این بخش به عنوان حافظه پایدار تلقی میشود و نوشتن در آن بصورت ارادی و اختیاری و پاک کردن آن توسط اشعه ماوراء بنفش امکان پذیر است.

اطلاعاتی که در جریان برنامه تولید میشوند،در صورت نیاز به حفظ آنها میتوان آنها را بر روی حافظه EEPROM ذخیره کرد و با قطع منبع تغذیه اطلاعات حفظ خواهند شد.

هر شماره از میکروکنترلرهای AVR دارای یک ظرفیت حافظه EEPROM مشخص است.

حداکثر حافظه EEPROM مقدار 4 کیلوبایت است.

 

: SRAM (Static RAM)

از این حافظه برای ذخیره سازی اطلاعات پردازش شده استفاده میگردد.

RAM ها به دو دسته Dynamic  و Static تقسیم بندی میشوند که تفاوت آنها در تکنولوژی ساختشان است.

 

Clock :

CPU برای کار کردن به فرکانس نیاز دارد و سازنده فرکانس کلاک است.کلاک توسط پالس ساعت به CPU فرمان میدهد.هرچه کلاک بالاتر باشد تعداد انجام عملیات های CPU در واحد زمان نیز افزایش می یابد و در واقع سرعت انجام عملیات پردازش سریعتر میگردد.

 

 : CPU (Central Processing Unit)

بطور خلاصه وظیفه CPU ها Fetch کردن (خواندن یا گرفتن) و Execute میباشد.

تمامی اطلاعاتی که در میکروکنترلر ذخیره میشود به فرماندهی Clock توسط CPU خوانده شده و آنها را اجرا میکند.

 

: Input/Output (I/O)

 

میکرو توسط این قسمت با دنیای بیرونی خود ارتباط برقرار میکند.که با GPIO نیز یاد میشوند.

منبع : www.noise.blog.ir

 
حالا سوال پیش میاد!
من هنوز دقیقا مفهوم کلاک رو نفهمیدم   سرچ هم کردم مطلب هم خوندم! اما خیلی چیزا قهمیدم و بعضی چیزارو نفهمیدم!
توی یه سایتی اینطور نوشته:
 
CPU برای کار کردن به فرکانس نیاز دارد و سازنده فرکانس کلاک است.کلاک توسط پالس ساعت به CPU فرمان میدهد.هرچه کلاک بالاتر باشد تعداد انجام عملیات های CPU در واحد زمان نیز افزایش می یابد و در واقع سرعت انجام عملیات پردازش سریعتر میگردد.
 
CPU برای چی برای کار کردن به فرکانس نیاز داره؟!  چون CPU از طریق فرکانس اطلاعات رو پردازش میکنه؟ یعنی 0 و 1 همون فرکانس ها هستند که کلاک اونو درست میکنه؟!؟!
 
معنی این جمله رو کلا نفهمیدم! که کلاک توسط پالس ساعت به CPU فرمان میده؟! یعنی چه فرمانی میده؟ و این فرمان چحوری انجام میشه؟!
 
یعنی چی هرچی کلاک بالاتر باشه؟! یعنی چیش بالاتر باشه؟! فرکانسش؟؟؟
 
 
سوال دیگه
 
پالس ساعت چیست ؟
به طور خیلی خلاصه برات بگم که فرض کن یک باطری 5 ولتی ویک عدد کلید و یک عدد لامپ داری که همه آنها را بصورت سری به یکدیگر متصل کرده ای حال اگر کلید را به مدت یک ثانیه ببندی و بعد ازآن به مدت یک ثانیه باز کنی در واقع توانسته ای برای لامپ یک پالس ساعت با فرکانس 1 هرتز ارسال نمایی . حال اگر بتوانی در یک ثانیه 10 بار کلید را باز و بسته نمایی یک رشته پالس ساعت با فرکانس 10 هرتز ایجاد نموده ای . در نتیجه وقتی می گوییم مداری نیاز به پالس ساعت با فرکانس 100 کیلو هرتز می باشد یعنی این مدار نیاز دارد که در یک ثانیه 100 هزار بار پالس به آن ارسال نماییم که این عمل با استفاده از ترانزیستور ها انجام می شود.
 
خلاصه نهایی:
 
خوب میخوام مطالب مربوط به کلاک رو خلاصه کنم!
اول اینکه کلاک برای سی پی یو لازمه چون اطلاعات باید به صورت فرکانس برای سی پی یو ارسال بشه که این کار (تولید فرکانس برای انجام عملیات سی پی یو) توسط کلاک ساخته میشه!
 
 
 
 
 
یه مطلب بسیار ساده و کامل هست که اجازه کپیش رو نداشته ام (میتونستم اما شرعی نبود) برای همین لینکش رو گذاشتم...! حتما مطالعه کنید!